Inclusió social i igualtat d’oportunitats

Subscriviu-vos al nostre butlletí
SUBSCRIU-TE ARA

No us perdeu les properes activitats de MATCH!
 

F O L L O W on F A C E B O O K
Website
Email
Podeu llegir-lo en els idiomes següents:
Bulgarian  -  Italian  -  Dutch  -  Catalan  -  Greek  -  Bosnian  -  English

1r butlletí d’informació

 

MATCH: com fer que l’esport sigui més inclusiu 

L’esport és una eina exemplar per impulsar la inclusió social i és apropiat per a tots els grups de joves socialment exclosos, com ara refugiats i sol·licitants d’asil, immigrants i persones que viuen a la perifèria amb problemes econòmics i socials. S’enfronten a un conjunt d’obstacles i de dificultats que cal tenir en consideració i que s’han d’abordar amb eines com l’esport per afavorir-ne el procés de resolució. 

Match, inclusió social i igualtat d’oportunitats és un projecte de dos anys cofinançat pel programa Erasmus +, un col·laborador en l’àmbit de l’esport, que pretén fomentar i incrementar la participació de sol·licitants d’asil, de refugiats i de joves d’aquí en activitats esportives per crear un diàleg constructiu entre els diversos grups socials.
El sistema que es fa servir al projecte és enfortir la cooperació entre els operadors en els sectors social i esportiu per tal que comparteixin les competències adquirides en l’àmbit educatiu i esportiu.
Aquests operadors, després del curs internacional de formació (ITC, per les seves sigles en anglès) en l’esport com a eina d’inclusió social que va tenir lloc a Palerm (Itàlia) aquest darrer mes de juny, tindran l’oportunitat de formar els joves d’aquí i amb experiència sobre la immigració per ser «educadors esportius» aquesta tardor. Amb el suport de l’esport, dels educadors en el lleure infantil i juvenil i de les organitzacions que hi participen, els joves implicats posaran en pràctica les competències adquirides o reforçades en les diverses activitats locals dutes a terme en els sis països participants (Itàlia, Bòsnia i Hercegovina, Bulgària, Grècia, els Països Baixos i Espanya): tornejos esportius juvenils, requalificació d’espais públics a favor de l’esport, l’organització del Festival Antiracista, etc.
Preparació del curs internacional de formació: notícies d’Espanya

 
 
Després de seleccionar i nomenar l’equip que participarà en el curs internacional de formació a Palerm la segona quinzena de juliol, el Club Natació Banyoles (CNB) s’hi va unir per debatre sobre l’esport com a eina d’inclusió per determinar quines són les millors pràctiques de la nostra comunitat. D’aquesta manera, hem introduït a l’equip els continguts que es treballaran a l’ITC i també hem començat a pensar com dur a terme les següents intervencions del projecte MATCH a Banyoles.
Durant aquestes trobades, l’equip va debatre sobre les experiències que ja s’estan desenvolupant a Banyoles relacionades amb l’esport i la inclusió social. A part de diversos grups petits, alguns programes organitzen activitats com Tarda Jove o Futbol Net. Aquesta conversa va portar a l’equip a debatre sobre quina mena d’activitats podria ser interessant incloure als programes per millorar o complementar les que ja s’hi fan. Una de les conclusions principals va ser que un programa o una activitat ha de reconèixer els interessos de la comunitat per augmentar-ne la implicació a l’organització i mantenir-se com a factor clau per a l’èxit.
L’experiència va ser realment interessant perquè cada participant aportava més opcions a les activitats que es duien a terme en aquell moment, majoritàriament adreçades a joves d’entre 14 i 18 anys, i ens vam adonar que es podien complementar amb d’altres per atreure l’atenció de gent més gran. També ens vam adonar que als programes la gent d’aquí i els immigrants no es relacionaven.
Tot l’equip estava completament implicat amb els objectius del projecte i amb la possibilitat d’incorporar-hi algunes noves activitats. Això és molt important per assegurar l’èxit i la consecució dels objectius del projecte.
Hem tingut trobades interessants, hem obtingut bones conclusions i ha estat un bon escalfament per a l’ITC de Palerm!
Curs internacional de formació “Inclusive Sport”
 
    
Del 15 al 22 de juliol del 2017, el curs internacional de formació “Inclusive Sport”, organitzat per CESIE, va tenir lloc a Palerm (Itàlia). L’ITC va reunir un gran nombre d’entrenadors i d’educadors en el lleure infantil i juvenil dels països participants amb l’objectiu de compartir i debatre experiències professionals en l’àmbit de la inclusió social, concretament amb l’objectiu de definir els millors mètodes, eines i competències necessàries per a la integració i la inclusió social dels refugiats, dels sol·licitants d’asil i d’altres grups socials vulnerables com a un dels requisits per posar en pràctica el projecte MATCH.
Durant vuit dies intensius, els participants es van conèixer molt bé, van col·laborar i treballar plegats, van compartir les seves experiències i, sobretot, van organitzar un programa de formació comú amb la combinació d’experiències diferents i úniques en el fet de treballar amb joves que sol·liciten asil i amb aquells que estan socialment exclosos. Cada dia, l’ITC va consistir a treballar en grup i en equip, en jocs per trencar el gel, en presentacions i en debats productius que cada dia s’enriquien amb activitats socials diferents, com el basar intercultural i jocs a l’aire lliure. Una de les activitats més beneficioses és la que es va crear específicament per presentar el treball als grups desafavorits en situacions de la vida real, per la qual cosa, els participants van tenir l’oportunitat de visitar zones marginades de Palerm, en què les associacions locals duen a terme accions per impulsar la inclusió social.
Si hem de resumir els resultats de l’ITC, podríem dir que un grup de gent diversa, procedent de diferents parts d’Europa, d’institucions diferents i amb experiències i contextos diversos ha treballat conjuntament com un equip durant set dies i han après els uns dels altres per arribar a les conclusions següents:
  • L’esport és una eina exemplar per impulsar la inclusió social i és apropiat a per a tots els grups de joves socialment exclosos.
  • Malgrat les diferències culturals, els problemes relacionats amb l’exclusió social són molt similars.
  • L’esport és una eina versàtil, no només per la seva aplicació en la inclusió social, sinó també per la seva aplicació en la manera com s’hauria de percebre.
Després de finalitzar el curs internacional de formació, tots els participants van tornar cap a casa preparats per dissenyar i organitzar cursos de formació locals, gràcies a l’adquisició de nous coneixements i d’experiència pràctica, i per compartir i transferir tot el que han après als futurs entrenadors i educadors en el lleure infantil i juvenil.
Una aventura inoblidable: el testimoni d’una participant del curs internacional de formació

Em dic Yolena i m’agradaria explicar-vos la meva aventura a Palerm (Itàlia), que va ser plena d’experiències meravelloses. Al curs de formació, sobre la integració i l’esport, vaig conèixer unes trenta persones, les quals no coneixia de res però que finalment vam convertir-nos en persones molt properes els uns amb els altres. El programa era bastant intensiu, estàvem ocupats des de les 9 h fins a les 17 h, amb una hora per dinar i unes quantes pauses. Els primers dies, les sessions eren més teòriques; després, els dies següents, ja vam tenir activitats més pràctiques i actives, com jocs i exercicis.
Vam realitzar un munt de debats relacionats amb el tema i vam parlar de com pensen aquests grups i com es poden integrar fàcilment. Tothom va estar d’acord en què una bona manera seria a través dels esports, i no importa si es tracta d’un joc competitiu o simplement és per divertir-se, la qüestió és que es moguin. També vam debatre sobre la relació entre l’entrenador i l’equip, sobre com organitzar una activitat i sobre quines són les diferències bàsiques entre l’educació formal, la no formal i la informal.
Per a mi, el punt culminant de la formació va ser la visita a Palerm. Vam anar a una zona de la ciutat, anomenada ZEN, on l’associació voluntària Handala, amb seu a Palerm, ens va mostrar la realitat de la situació dels districtes pobres. Per a alguns de nosaltres va ser una experiència nova. Malgrat això, és optimista saber que hi ha persones realment actives que miren de trobar maneres per millorar la qualitat de vida dels nens i de la gent mitjançant l’esport i altres eines educatives. Els dies van passar de seguida i va arribar el moment de tornar cap a casa. Indiscutiblement, se’ns va fer molt difícil marxar i tornar a les nostres rutines. Vam intercanviar-nos les dades de contacte, ens vam dir adeu i vam tornar cap a casa amb la certesa que havíem creat uns records que no oblidarem mai.
 
Yolena, Bulgària

 
L’experiència educativa d’un participant
  Aquí trobareu una entrevista breu a Bah David Ngu, un representant del Fòrum Grec de Refugiats i participant a l’ITC de Palerm.
 
Quines eren les teves impressions abans i després de l’ITC?
Les meves impressions quan va començar i va acabar l’ITC eren molt bones perquè sabia que hi coneixeria gent d’altres països que m’ajudarien a aprendre coses que no sabia i que jo donaria tot el poc que sabia. Quan va finalitzar l’ITC, vaig adonar-me que havia après un munt de coses.
 
Què vas oferir als participants de l’ITC i què en vas obtenir?
Crec que els vaig donar tot el millor de mi i que vaig rebre el millor d’ells, també, perquè l’experiència que he obtingut mostra que l’ITC va ser molt bo.
 
Com transferiràs aquesta experiència educativa un cop tornis a Grècia?
Crec que transferiré la meva experiència educativa posant en pràctica tot el que he estudiat mentre era a l’ITC de Palerm amb els afectats per problemes socials i econòmics, sense oblidar la resta de la societat i tota la comunitat grega. 
 
A partir de la teva experiència personal i professional, com poden els esports ser una eina d’integració social per als refugiats?
Des de la meva experiència personal i professional, els esports poden ser una eina per a la societat i per a la integració dels sol·licitants d’asil i dels refugiats si fem que tothom construeixi comunitats i lluiti contra la xenofòbia i el racisme. L’esport té el poder i el potencial de contribuir de manera important en la integració dels immigrants, dels refugiats i de la societat. Vull centrar-me en els joves no aptes per treballar, inclosos els professionals; en els homes i les dones esportistes i en la creació de llocs de treball dins l’esport i en el mercat esportiu.
 
Podries compartir amb nosaltres els teus records de l’ITC de Palerm?
Els millors records… no puc deixar de pensar en bons records de l’ITC de Palerm, i no els oblidaré mai. No sé per on començar perquè tot és un bon record per a mi. Vaig fer bons amics i la manera com interactuàvem entre nosaltres era com si fóssim en una reunió familiar. L’entorn també era agradable, el curs formatiu en si era bo i educatiu i l’experiència que he obtingut dels companys que hi han participat és INOBLIDABLE. 
Project Coordinator

Project Partners

             

                                                                          

 


Our mailing address is:
info@matchinclusion.eu
Our website: www.matchinclusion.eu

 
The European Commission support for the production of this publication does not constitute an endorsement of the contents which reflects the views only of the authors, and the Commission cannot be held responsi¬ble for any use which may be made of the information contained therein.