Μπορείτε να το διαβάσετε στις παρακάτω γλώσσες:
Bulgarian - Italian - Dutch - Catalan - Greek - Bosnian - English
|
|
MATCH – Πώς θα πετύχουμε Αθλητισμό Χωρίς Αποκλεισμούς

SΟ αθλητισμός αποτελεί υποδειγματικό εργαλείο για την κοινωνική ένταξη που μπορεί να εφαρμοστεί από όλες τις κοινωνικά αποκλεισμένες ομάδες νέων, όπως πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο, μετανάστες κι άτομα που ζουν σε περιφέρειες που χαρακτηρίζονται από κοινωνικοοικονομικές δυσκολίες. Οι άνθρωποι αυτοί έρχονται αντιμέτωποι με εμπόδια και προκλήσεις που πρέπει να ληφθούν υπόψη και να αντιμετωπιστούν με εργαλεία όπως ο αθλητισμός, προκειμένου να μπορούμε να προχωρήσουμε δυναμικά στην επίλυσή τους.
|
|
Το Match κοινωνική ένταξη και ίσες ευκαιρίες, πρόγραμμα διάρκειας 2 ετών, που συγχρηματοδοτείται από το Erasmus + Programme, Collaborative Partnership in field of Sport σκοπό έχει να προωθήσει την αυξημένη συμμετοχή αιτούντων ασύλου, προσφύγων και νέων της περιοχής σε αθλητικές δραστηριότητες και να δημιουργηθεί ένας εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ των διαφόρων ομάδων.
Το σύστημα που λάβαμε υπόψη μας στο πρόγραμμα αυτό έχει ως σκοπό να ενδυναμώσει την συνεργασία ανάμεσα στους φορείς του κοινωνικού και αθλητικού πεδίου, ώστε να χρησιμοποιηθούν αμοιβαία οι δεξιότητες που αποκτήθηκαν στον εκπαιδευτικό και αθλητικό τομέα. Ακολούθως του διεθνούς εκπαιδευτικού προγράμματος στον αθλητισμό ως εργαλείο για την κοινωνική ένταξη, που πραγματοποιήθηκε στο Παλέρμο (Ιταλίας) τον περασμένο Ιούνιο, οι άνθρωποι αυτοί θα έχουν την ευκαιρία να εκπαιδεύσουν νέους κάθε περιοχής κι άτομα με μεταναστευτικό υπόβαθρο προκειμένου να γίνουν «αθλητικοί εκπαιδευτές», αυτό το φθινόπωρο. Μέσω του αθλητισμού, των νέων εργαζόμενων και των οργανώσεων-εταίρων, οι νεαροί συμμετέχοντες θα εφαρμόσουν τις δεξιότητες που απέκτησαν ή αύξησαν στις διάφορες τοπικές δραστηριότητες που πραγματοποιούνται στις έξι συμμετέχουσες χώρες (Ιταλία, Βοσνία & Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Ελλάδα, Ολλανδία, Ισπανία): διοργάνωση αθλητικών τουρνουά με στόχο τους νέους, επανεξέταση των δημοσίων χώρων για αθλητική δραστηριότητα, οργάνωση Αντιρατσιστικών Φεστιβάλ κ.λπ.
|
|
Προετοιμασία για το Διεθνές Εκπαιδευτικό πρόγραμμα – Νέα από την Ισπανία

Αφού επιλέξαμε την ομάδα που θα συμμετάσχει στο Διεθνές Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα (ΔΕΠ) στο Παλέρμο στα μέσα Ιουλίου, το CNB πήρε μέρος σε συνεντεύξεις προετοιμασίας και συζήτησης γύρω από τον αθλητισμό ως εργαλείο ένταξης προσπαθώντας να εντοπίσει τις καλύτερες πρακτικές στην κοινότητά μας. Έτσι παρουσιάσαμε στην ομάδα τα ζητήματα πάνω στα οποία θα εργαστούμε στο ΔΕΠ, κι, επίσης, προχωρήσαμε σε κάποιες σκέψεις για το πώς να αναπτύξουμε τις επόμενες παρεμβάσεις του MATCH στην πόλη μας, το Μπανιόλες.
Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, η ομάδα συζήτησε για τα όσα εξελίσσονται στο Μπανιόλες όσον αφορά τον αθλητισμό και την κοινωνική ένταξη. Πέρα από διάφορες μικρές ομάδες, διενεργούνται και κάποια προγράμματα πάνω σε άλλα θέματα όπως το ‘Tarda Jove’ (Νέο Απόγευμα) ή το ‘Futbol Net’ (Καθαρό Ποδόσφαιρο).
Η συζήτηση αυτή οδήγησε την ομάδα σε σκέψεις σχετικά με άλλες δραστηριότητες που θα ήταν αποτελεσματικό να υλοποιηθούν και να συμπληρώσουν τις παρούσες. Ένα από τα κύρια συμπεράσματα ήταν πως το πρόγραμμα/δράση θα πρέπει να εντοπίζει τα ενδιαφέροντα της κάθε κοινότητας προκειμένου να βελτιώσει την εμπλοκή τους στην οργάνωση και διατήρησή του/της αν θέλουμε να έχουμε πετυχημένα αποτελέσματα.
Η εμπειρία αυτή ήταν πολύ ενδιαφέρουσα διότι κάθε συμμετέχων/ουσα γνώριζε διαφορετικές όψεις των δραστηριοτήτων που έτρεχαν εκείνη την περίοδο, και που κυρίως απευθύνονταν σε άτομα 14 έως 18 ετών, και συνειδητοποιήσαμε ότι θα μπορούσαν να συμπληρωθούν με άλλες δραστηριότητες που θα συμπεριλαμβάνουν άτομα μεγαλύτερα σε ηλικία. Επίσης, διαπιστώσαμε πως τα προγράμματα δεν εμπλέκουν ντόπιους και μετανάστες μαζί.
Η όλη ομάδα συμμετείχε πλήρως στους στόχους του προγράμματος και τη δυνατότητα υλοποίησης κάποιας νέας δραστηριότητας, πράγμα πολύ σημαντικό προκειμένου να εξασφαλιστεί η επιτυχία και συνεχής παρακολούθηση των εν λόγω στόχων.
Ενδιαφέρουσες συναντήσεις, θετικά συμπεράσματα και ιδανική προετοιμασία για το Διεθνές Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα στο Παλέρμο!!
|
|
Διεθνές Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα
“ Αθλητισμός Χωρίς Αποκλεισμούς”
Από 15 έως 22 Ιουλίου 2017, το Διεθνές Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα (ΔΕΠ) “αθλητισμός χωρίς αποκλεισμούς” πραγματοποιήθηκε στο Παλέρμο (Ιταλίας), και φιλοξενήθηκε από το CESIE. Το ΔΕΠ συγκέντρωσε μεγάλο αριθμό αθλητικών εκπαιδευτών και νέων εργαζομένων από τις χώρες- εταίρους, με σκοπό να ανταλλάξουν εμπειρίες και να συζητήσουν πρακτικές εμπειρίες στο πεδίο της κοινωνικής ένταξης, με ειδικό στόχο να εντοπιστούν οι καλύτερες μέθοδοι, τα καλύτερα εργαλεία και οι καλύτερες δεξιότητες οι απαραίτητες για την κοινωνική ενσωμάτωση και ένταξη των προσφύγων, των αιτούντων ασύλου και άλλων κοινωνικά ευάλωτων ομάδες, ως μία από τις απαιτήσεις για την εκτέλεση του προγράμματος MATCH.
Κατά τη διάρκεια οχτώ εντατικών ημερών, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν καλύτερα και να δουλέψουν μαζί, να μοιραστούν τις εμπειρίες τους και το πιο σημαντικό, ανέπτυξαν ένα κοινό εκπαιδευτικό πρόγραμμα συνδυάζοντας όλες τις διαφορετικές αλλά και μοναδικές εμπειρίες τους με τους αιτούντες άσυλο και νέους που αντιμετωπίζουν κοινωνικές προκλήσεις. Οι μέρες στο ΔΕΠ περιείχαν ομαδική συνεργασία, παιχνίδια γνωριμίας, παρουσιάσεις και διεξοδικές συζητήσεις, και κάθε μέρα ήταν εμπλουτισμένη με διάφορα κοινωνικά γεγονότα, όπως ένα διαπολιτισμικό παζάρι και υπαίθριες δραστηριότητες. Μία από τις πιο χρήσιμες δραστηριότητες ήταν συγκεκριμένα εκείνη που οργανώθηκε για να παρουσιάσει τη δουλειά που γίνεται με τις μειονεκτούσες ομάδες σε ρεαλιστικές καταστάσεις, οπότε δόθηκε στους συμμετέχοντες η ευκαιρία να επισκεφθούν υποβαθμισμένες περιοχές του Παλέρμο, οπού τοπικές ενώσεις ανέπτυξαν δράσεις βάσης για την κοινωνική ένταξη.
Ως ανακεφαλαίωση των αποτελεσμάτων του ΔΕΠ, θα μπορούσαμε να πούμε πως μια ομάδα με διαφορετικούς ανθρώπους, οι οποίοι προέρχονται από διαφορετικά μέρη της Ευρώπης, διαφορετικούς φορείς, υπόβαθρα και περιβάλλοντα συνεργάστηκαν ως ομάδα για εφτά μέρες, σκέφτηκαν κι έμαθαν ο ένας απ’ τον άλλον, για να καταλήξουν στα παρακάτω συμπεράσματα:
- Ο αθλητισμός είναι ένα υποδειγματικό εργαλείο για την κοινωνική ένταξη που μπορεί να εφαρμοστεί από όλες τις κοινωνικά αποκλεισμένες ομάδες νέων
- Πέρα από τις πολιτισμικές διαφορές, οι δυσκολίες που σχετίζονται με την κοινωνική ένταξη είναι παρόμοιες.
- Ο αθλητισμός ως ωφελιμιστικό εργαλείο είναι πολύπλευρος όχι μόνον για την χρήση του στην κοινωνική ένταξη αλλά και για το πώς αυτή θα έπρεπε να γίνεται αντιληπτή.
Με το κλείσιμο του Διεθνούς Εκπαιδευτικού Προγράμματος, όλοι οι συμμετέχοντες επέστρεψαν στις πατρίδες τους, έτοιμοι να σχεδιάσουν και να οργανώσουν προγράμματα εκπαίδευσης στην περιοχή τους, έχοντας αποκτήσει νέες γνώσεις και πρακτική εμπειρία, και να μοιραστούν και μεταφέρουν όσα έχουν μάθει στους μελλοντικούς αθλητικούς εκπαιδευτές και εργαζόμενους νέους.
|
|
Περιπέτεια ζωής – μια μαρτυρία για το Διεθνές Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα.
Με λένε Yolena και θα ήθελα να σας πω για την περιπέτεια στον Παλέρμο (Ιταλία) που ήταν γεμάτη απίστευτες εμπειρίες. Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, σχετικά με την ενσωμάτωση και τα αθλήματα, συνάντησα τουλάχιστον 30 άτομα, που μου ήταν τελείως άγνωστα, άλλα εν τέλει δεθήκαμε ο ένας με τον άλλον.
Το πρόγραμμα ήταν αρκετά εντατικό – ήμασταν απασχολημένοι από τις 9πμ μέχρι τις 5μμ, με μόνο μία ώρα μεσημεριανού διαλείμματος και κάποια μικρότερα για καφέ. Τις πρώτες μέρες οι συνεδρίες ήταν πιο πολύ θεωρητικές. Έπειτα, τις επόμενες μέρες, είχαμε πιο πρακτικές και ενεργητικές δραστηριότητες, παίζοντας παιχνίδια και κάνοντας ασκήσεις.
Κάναμε πολλές συζητήσεις, σχετικά με το θέμα και μιλήσαμε για το πώς σκέφτονται αυτές οι ομάδες και πώς θα μπορούσαν να ενσωματωθούν εύκολα. 'Όλοι συμφώνησαν ότι ένας καλός τρόπος να γίνει αυτό είναι μέσω του αθλητισμού, άσχετα με το αν γίνεται ανταγωνιστικά ή απλώς για διασκέδαση, κατά την μετακίνησή τους από τόπο σε τόπο. Επίσης, συζητήσαμε για τις σχέσεις μεταξύ του προπονητή και της ομάδας, το πώς να οργανώσουν ένα γεγονός και ποιες είναι οι βασικές διαφορές μεταξύ επίσημης, μη-επίσημης και άτυπης εκπαίδευσης.
Το αποκορύφωμα της εκπαίδευσης για μένα ήταν η επίσκεψη στο Παλέρμο. Πήγαμε σε μια περιοχή - ZEN – οπού η HANDALA, μια εθελοντική ένωση που εδρεύει στο Παλέρμο, μας έδειξε την πραγματικότητα των φτωχών περιοχών. Για κάποιους από εμάς ήταν κάτι πρωτόγνωρο. Ωστόσο, το γεγονός ότι υπάρχουν κάποια δραστήρια άτομα εκεί που προσπαθούν να βρουν τρόπους για να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των παιδιών, και των ανθρώπων γενικότερα, μέσω του αθλητισμού και άλλων εργαλείων εκπαίδευσης, είναι αισιόδοξο. Κι έτσι, ήρθε η ώρα να γυρίσουμε σπίτι. Αναμφισβήτητα ήταν δύσκολο να αποχωριστούμε το μέρος και να γυρίσουμε στην ρουτίνα μας. Είπαμε αντίο, ανταλλάξαμε επαφές και επιστρέψαμε στις πατρίδες μας με την σκέψη ότι αποκτήσαμε, αν μη τι άλλο, μερικές αξέχαστες αναμνήσεις.
Yolena από Βουλγαρία
|
|
Μαθησιακή εμπειρία από έναν συμμετέχοντα
you Εδώ μπορείτε να βρείτε την σύντομη συνέντευξη με τον Bah David Ngu, εκπρόσωπο του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων που συμμετείχε στο ΔΕΠ στο Παλέρμο.
Ποιες ήταν οι εντυπώσεις σας στην αρχή του ΔΕΠ στο Παλέρμο και στο τέλος;
Οι εντυπώσεις μου από την αρχή και το τέλος του ΔΕΠ είναι πολύ βαθιές, διότι ήξερα ότι πρόκειται να γνωρίσω άτομα από άλλες χώρες οι οποίοι θα με βοηθούσαν έμμεσα να μάθω άγνωστα σε μένα πράγματα και για μένα το να ανταποδώσω έστω και λίγες από τις γνώσεις που έχω (ήταν σπουδαίο) και στο τέλος του προγράμματος, συνειδητοποίησα ότι κατάφερα να πάρω πολλές γνώσεις.
Τι πιστεύεις πως έδωσες στους συμμετέχοντες του προγράμματος και τι πιστεύεις ότι σου έμαθαν εκείνοι;
Πιστεύω πως έδωσα ό,τι μπορούσα στους συμμετέχοντες και πως έλαβα το καλύτερο και από εκείνους, διότι η εμπειρία που έζησα στο ΔΕΠ ήταν πολύ καλή.
Πώς θα μεταδώσεις τις γνώσεις σου όταν γυρίσεις στην Ελλάδα; 
Πιστεύω θα τις μεταδώσω μέσω αυτού που μελέτησα στο ΔΕΠ στο Παλέρμο σε όσους είναι επηρεασμένοι από την κοινωνική και οικονομική σύγκρουση, συμπεριλαμβανόμενης της Ελληνικής κοινωνίας και όλης της Ελληνικής κοινότητας.
Από την προσωπική και επαγγελματική σας εμπειρία, πως πιστεύετε ότι ο αθλητισμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο κοινωνικής ενσωμάτωσης για τους πρόσφυγες;
Από προσωπική και επαγγελματική εμπειρία,
ο αθλητισμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο για την κοινωνία και την ενσωμάτωση αιτούντων ασύλου και προσφύγων, φέρνοντας τους ανθρώπους κοντά, χτίζοντας κοινότητες και καταπολεμώντας συμπεριφορές ξενοφοβίας και ρατσισμού, ο αθλητισμός έχει την ικανότητα και τις δυνατότητες να συνεισφέρει σημαντικά στην ενσωμάτωση μεταναστών και προσφύγων και της κοινωνίας. Επίσης, αποτελεί βασικό σημείο όσον αφορά την ανεργία των νέων, μεταξύ των οποίων νέοι επαγγελματίες, αθλητές και αθλήτριες, και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στα αθλήματα και στην αθλητική αγορά.
Μοιραστείτε, παρακαλώ, τις καλύτερες αναμνήσεις σας από το ΔΕΠ στο Παλέρμο
Οι καλύτερες αναμνήσεις μου… Δεν μπορώ να σταματήσω να σκέφτομαι τις γλυκές αναμνήσεις από το ΔΕΠ του Παλέρμο που θα μείνουν μαζί μου για πάντα. Δεν ξέρω από πού να αρχίσω γιατί όλα ήταν μια ανάμνηση για μένα. Πρώτον, οι καλοί φίλοι και ο τρόπος αλληλεπίδρασης μεταξύ μας, μου θύμιζε οικογενειακή συγκέντρωση. Δεύτερον, το περιβάλλον ήταν φιλικό, η εκπαίδευση από μόνη της ήταν καλή και διδακτική και η εμπειρία που πήρα από τους συναδέλφους μου ήταν απλά ΑΞΕΧΑΣΤΗ.
|
|
Project Coordinator

Project Partners

|
|
|
|
|