Inclusió social i igualtat d’oportunitats

Subscriviu-vos al nostre butlletí

SUBSCRIU-TE ARA

No us perdeu les properes activitats de MATCH!

F O L L O W on F A C E B O O K
Website
Email
Podeu llegir-lo en els idiomes següents:
Bulgarian  -  Italian  -  Dutch  -  Catalan  -  Greek  -  Bosnian  -  English

2on butlletí d’informació 

L'esport és una eina increïble que construeix ponts entre la gent, i un dels possibles resultats que pot tenir és la inclusió social de persones amb vides i camins diferents.
Aquest és el segon butlletí d'informació del projecte MATCH, que té l’objectiu de promoure la inclusió social i la igualtat d’oportunitats de la gent jove més desfavorida mitjançant la seva participació en activitats esportives. 
NOTÍCIES DES DE BULGÀRIA
 
L'associació Footura va dur a terme les activitats del curs d’entrenament local del projecte MATCH, amb més de 40 participants de cercles de gent jove en risc d’exclusió social o desfavorida, així com representants de les comunitats d’emigrants. L’eslògan del seminari i de les activitats esportives era «Potencia la inclusió social i la igualtat d’oportunitats de refugiats i joves locals desfavorits fomentant i incrementant la participació en les activitats esportives».  

Vam fer els dos mòduls d’entrenament: primer un en dos dies d'activitats (21/10/2017 - 22/10/2017) i després el segon, en tres dies (del 01/12/2017 al 03/12/2017). 
Hi havia molts de joves d’origen emigrant, la majoria d'Afganistan. Entre els joves de Bulgària n’hi havia de desfavorits en un entorn social, econòmic i geogràfic. 
Durant aquestes activitats, vam tenir un convidat especial: Asya, un jove delegat de l’ONU. Tots els participants estaven interessats en l'esport, i particularment en el component social i les dimensions d'aquest.
 
 
Vam començar amb alguns temes introductoris com ara «Presentacions de la feina de Footura, del projecte MATCH i del curs d’entrenament», «Les expectatives, les creences i els interessos dels participants», «Quins són els beneficis de participar en el projecte MATCH», «Resum de les reunions locals», etc. Aleshores vam presentar els nostres mediadors qualificats, que havien participat en el curs d’entrenament a Palerm uns mesos abans i van realitzar presentacions i debats interessants per als participants. Aquestes activitats anaven dictades pels objectius i les idees del projecte, però també per l'estat actual dels processos socials i les oportunitats per a la inclusió social (a través de l'esport).  Les temàtiques que van tractar els nostres mediadors es corresponien amb el seu perfil professional ―educadors en el lleure infantil i juvenil i entrenadors esportius―.

 
També vam comptar amb la participació especial de Ventsislav Stoykov, expert esportiu en el projecte MATCH, qui va fer dos debats amb la temàtica següent: «Ser entrenador en context d’inclusió social – Resum» i «El paper de l’entrenador».
Tothom tenia una samarreta especial de MATCH i els equips van jugar un partit de futbol, que va acabar sense guanyador però amb moltes emocions positives i moments amigables
ESPORT I INCLUSIÓ A GRÈCIA

El gener del 2018 va marcar l’inici dels entrenaments «Coaching Sport in Social Inclusion»del nostre equip de refugiats. Les sessions van començar amb el president del Fòrum Grec de Refugiats, Yonous Muhammadi, qui va presentar el projecte i va explicar per què és una eina de connexió, interacció i inclusió.  
El Mohammed, d’Algèria, i el Najib, d’Afganistan, van explicar-ho tot sobre l’entrenament que havien fet a Palerm prèviament aquell any. Tanmateix, l’objectiu principal no era parlar, així que seguidament van realitzar jocs de confiança i d’integració d’equip, activitats molt necessàries en un grup de persones que s’han de disposar a treballar conjuntament i que no tenen, ni tan sols, les mateixes competències en matèria lingüística. Tanmateix, no és només un assumpte d’homes! Josephine Ngendakumana, encarregada del projecte MATCH, es va ocupar i va estar pendent de tot, i va donar les gràcies a tothom per assistir i per contribuir tant a la feina com a la diversió!
Es va organitzar la pròxima sessió al camp, que serà l’última, i l’entrenador Simplice va acabar tocant el seu djembé com a punt final càlid. 
L'EXPERIÈNCIA HOLANDESA
 
Fa uns mesos, vam viatjar a Palerm pel projecte MATCH, amb l’objectiu d’unir-nos al curs d’inclusió social i esportiva. Ens vam emportar als nostres països tota la informació i les experiències d’aquest curs per posar en pràctica els tres dies d'entrenament per a sol·licitants d’asil, refugiats i un grup de persones locals desfavorides, tot al voltant del centre de sol·licitants d’asil.  
Primer de tot, durant l’entrenament de tres dies vam explicar l’objectiu del projecte MATCH, els nostres treballs anteriors i allò que vam aprendre a Palerm. En segon lloc, vam proporcionar al nostre grup d’entrenament tota la informació relacionada amb el curs. Durant aquells tres dies, vam desenvolupar matèries per posar en pràctica les capacitats relacionades amb l'esport i la inclusió social.  De fet, després del curs d’entrenament de tres dies vam aprendre:
- Els beneficis i el valor de l'esport.
- Habilitats comunicatives i    d’organització.
- La importància de la participació    dels més joves    
  en les activitats esportives. 
- Com crear una caixa d’eines  d'activitats esportives relacionades amb la inclusió social.
 
 
Voice from Catalugna
TAixò és una petita entrevista de l'expert esportiu de Banyoles, Oriol J. a un participant del curs d’entrenament local, Miquel Solis, per mostrar com es va desenvolupar el seminari, quines eren les seves expectatives i quina va ser la seva experiència durant i després de l'activitat. L'entrenament local de Banyoles es va celebrar els mesos de novembre i desembre del 2017. Participants de diversos orígens i procedències van assistir a les classes principalment orientades a veure l’esport com a una eina òptima per treballar en la inclusió social.  Es va dur a terme una combinació de les classes teòriques i pràctiques, però també es va convidar els participants a aportar noves idees durant les classes. 
ITÀLIA: «COACHING SPORT IN SOCIAL INCLUSION»
 
IEl desembre del 2017,  va tenir lloc a Palerm (Itàlia) el curs d'entrenament local «Coaching Sport in Social Inclusion», que va durar cinc dies i hi van assistir vint joves emigrants procedents d’Àfrica (Camerun, Gàmbia, Guinea, Mali, Nigèria i el Senegal) i locals de CEP, unazona conflictiva de Palerm.  
En aquest entrenament els participants van aprendre primer a conèixer-se uns als altres amb activitats d’animació i d’integració d'equip. Un cop aconseguit aquest esperit d'equip, van adquirir diverses competències i coneixement relacionats amb l'esport i la inclusió social a través d'activitats informals. 
Després de parlar d’estereotips, els participants van descobrir Mediterraneo Antirazzista, una bona pràctica que utilitza les activitats esportives per combatre l'exclusió social.   
En el tercer dia els participants van tenir l’oportunitat d'aprendre més sobre les possibles lesions i, més en general, sobre com garantir la seguretat durant les activitats esportives. En particular, van aprendre sobre la necessitat de l'entrenament i com posar-ne un en marxa amb pocs recursos. Ho van poder posar en pràctica l'endemà organitzant un torneig de futbol a un barri conflictiu de Palerm. 
Per últim, els participants van haver de planificar les activitats esportives amb nens.  Van haver d’organitzar un programa que inclogués un esport (o joc) del seu país, amb un nombre específic de nens i de material.  Aquesta activitat final era necessària per a l’aplicació de les activitats posteriors. De fet, durant els pròxims mesos, els participants dirigiran activitats esportives i educatives amb joves a un espai públic restaurat
.
CURS D’ENTRENAMENT LOCAL A SARAJEVO

TEl curs d’entrenament local a Sarajevo va estar basat en les experiències i el coneixement adquirit durant el curs d'entrenament internacional de Palerm. El gran nombre d’estudiants interessats i les altres institucions relacionades van facilitar als professors del curs d’entrenament local presentar el material previst i dirigir l’entrenament.  Algun dels participants ens va ajudar a expressar la nostra creativitat en la presentació del material i dels jocs, però també va contribuir a ensenyar als altres com comportar-se davant de gent que es troba en situació d’exclusió social.  
L'entrenament va durar uns cinc dies. En el primer dia, vam presentar el programa i vam parlar dels objectius principals de l'entrenament. Després, els professors van introduir el concepte «inclusió». Per exemple, el doctor Dino Mujkić va donar una xerrada sobre la inclusió contra l'exclusió, les oportunitats i les relacions dins la Unió Europea, i entre la UE i Bòsnia i Hercegovina. El doctor Izet Rađo, per la seva banda, va parlar de l'esport com a una eina per construir respecte i comprensió entre gent d’origen social divers.  

Les xerrades posteriors van ser també molt profitoses, especialment perquè els seus autors treballaven dins del sistema d’inclusió social i  tenien com a objectiu la integració de grups diferents.  Totes les xerrades estaven basades en experiències personals, cosa que va fer que els altres professors i els participants manifestessin un sentiment de compassió i energia positiva.   
Entre cada sessió, es feien activitats pràctiques en forma de jocs.  A més, específicament, hem notat que els participants van gaudir els jocs, els van unir i els van ajudar a comprendre la inclusió social, perquè els jocs estaven dissenyats per suscitar el treball en equip, la confiança i la comprensió.  
Creiem que hem presentat el concepte i la importància de la inclusió, i que som capaços de transmetre les experiències i el coneixement a altres participants.  I el més important, esperem que hàgim despertat el seu esperit voluntari i l’hàgim dirigit a les possibilitats de la inclusió social a través de l'esport.
 

 

Project Coordinator

Project Partners
 
             


Our mailing address is:
info@matchinclusion.eu
Our website: www.matchinclusion.eu

 
The European Commission support for the production of this publication does not constitute an endorsement of the contents which reflects the views only of the authors, and the Commission cannot be held responsi¬ble for any use which may be made of the information contained therein.