Κοινωνική ένταξη και ίσες ευκαιρίες

Εγγραφείτε στο newsletter μας

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΤΩΡΑ

Μείνετε συντονισμένοι για τις επόμενες δραστηριότητες του MATCH!

F O L L O W on F A C E B O O K
Website
Email
Μπορείτε να το διαβάσετε στις παρακάτω γλώσσες:

Bulgarian  -  Italian  -  Dutch  -  Catalan  -  Greek  -  Bosnian  -  English

2nd ενημερωτικό δελτίο

Η Άθληση είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο που δημιουργεί γέφυρες μεταξύ ανθρώπων, και ένα από τα πιθανά αποτελέσματα  αυτής, είναι η κοινωνική ένταξη διαφορετικών ζωών και δρόμων.
 
Αυτό είναι το δεύτερο δελτίο ενημέρωσης νέων του προγράμματος  MATCH , το οποίο έχει ως σκοπό την κοινωνική ένταξη και τις ίσες ευκαιρίες προς μη προνομιούχους  νέους  μέσω της συμμετοχής τους σε αθλητικές δραστηριότητες 
ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
 
Ο Σύνδεσμος Footura υλοποίησε τις τοπικές δραστηριότητες κατάρτισης που ορίστηκαν στο πρόγραμμα MATCH - με περισσότερους από 40 συμμετέχοντες από κύκλους μη προνομιούχων νέων που διατρέχουν κίνδυνο κοινωνικού αποκλεισμού, καθώς και εκπρόσωπους των μεταναστευτικών κοινοτήτων.
Το σύνθημα των σεμιναρίων και των αθλητικών δραστηριοτήτων ήταν η "Ενδυνάμωση της κοινωνικής ένταξης και των ίσων ευκαιριών για τους πρόσφυγες και μη προνομιούχους νέους ανθρώπους με την ενθάρρυνση και αύξηση της συμμετοχής σε αθλητικές δραστηριότητες".
Πραγματοποιήσαμε τις δύο ενότητες κατάρτισης – την πρώτη σε 2 ημέρες δραστηριοτήτων(21.10.2017 - 22.10.2017) και την δεύτερη - σε 3 ημέρες δραστηριοτήτων (από 01.12.2017 έως 03.12.2017
 
Υπήρξε μεγάλη συμμετοχή νέων με μεταναστευτικό υπόβαθρο , οι περισσότεροι από το Αφγανιστάν.
Μεταξύ των Βουλγάρων νέων είχαμε αρκετούς μη προνομιούχους νέους σε ένα κοινωνικό, οικονομικό και γεωγραφικό πλαίσιο.
Στην διάρκεια των δραστηριοτήτων είχαμε και έναν ειδικό επισκέπτη, τον Αsya, εκπρόσωπο της νεολαίας των Ηνωμένων Εθνών.
Όλοι οι συμμετέχοντες έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για την άθληση, και ιδιαίτερα στην κοινωνική σημασία και διάσταση  του αθλητισμού .
Ξεκινήσαμε με κάποια εισαγωγικά θέματα  όπως «Παρουσιάσεις της δράσης των Footura, Match project και του ίδιου του Προγράμματος Κατάρτισης", " Προσδοκίες των συμμετεχόντων, απόψεις και ανησυχίες "," Ποια είναι τα οφέλη από τη συμμετοχή στο Match TC "," Επισκόπηση τοπικών συναντήσεων "κ.λπ. Στη συνέχεια, παρουσιάσαμε τους πιστοπιημένους διευκολυντές μας - οι οποίοι συμμετείχαν στο πρόγραμμα κατάρτισης στο Παλέρμο μερικούς μήνες νωρίτερα, το οποίο προσέφερε μια σειρά από ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις και συζητήσεις των συμμετεχόντων, που απορρέουν τόσο από τους στόχους και τις ιδέες του έργου, όσ
ο και από το σημερινό καθεστώς των κοινωνικών διαδικασιών και τις ευκαιρίες για κοινωνική ένταξη (μέσω του αθλητισμού). Τα θέματα των διευκολυντών μας αντιστοιχούσαν στα προφίλ δραστηριότητάς τους - τους νέους και τους αθλητικούς προπονητές. 

Επίσης, είχαμε την ειδική συμμετοχή του Ventsislav Stoykov –- Αθλητικός εμπειρογνώμονας στο πρόγραμμα Match, ο οποίος πραγματοποίησε δύο συζητήσεις με τα ακόλουθα θέματα: "Προπονητής αθλητισμού στην κοινωνική ένταξη - Σύνοψη" και "Ρόλος του προπονητή". Στην συνέχεια δόθηκε στον κάθε έναν ένα ειδικό μπλουζάκι του MATCH και οι ομάδες έπαιξαν έναν ποδοσφαιρικό αγώνα, τελειώνοντας χωρίς νικητή αλλά με πολλά θετικά συναισθήματα και φιλικές στιγμές. 
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
 
Τον Ιανουάριο του 2018 έφτασε η ώρα να ξεκινήσουν οι προπονήσεις της ομάδας μας για τους πρόσφυγες "Προπονητικό αθλητισμό στην κοινωνική ένταξη".
Οι συνεδρίες ξεκίνησαν όταν ο πρόεδρος του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων, Yonous Muhammadi, παρουσίασε το πρόγραμμα και το πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο επικοινωνίας, αλληλεπίδρασης και ένταξης.
 
Mohammed από την Αλγερία και ο Najib από το Αφγανιστάν πήραν με την σειρά τον λόγο και εξήγησαν περαιτέρω όλες τις χρήσιμες πληροφορίες που διδάχθηκαν στον Παλέρμο νωρίτερα μέσα στο έτος.
Ωστόσο, οι συζητήσεις δεν είναι το μείζον θέμα του εγχειρήματος οπότε ακολούθησαν ενδιαφέροντα παιχνίδια με σκοπό το χτίσιμο της εμπιστοσύνης και της συλλογικότητας, εξαιρετικά χρήσιμα μέσα σε ένα σύνολο ανθρώπων που έχουν αποφασίσει να συνεργαστούν παρά την μη ικανότητα επικοινωνίας μέσω της ίδιας γλώσσας. Παρ 'όλα αυτά, δεν είναι αποκλειστικά μια υπόθεση μόνο για άντρες! Η Josephine Ngendakumana, υπεύθυνη έργου του MATCH, η οποία παρακολούθησε ανελλιπώς τα πάντα, ευχαρίστησε όλους για τη διαρκή παρουσία και την συμβολή τόσο στην πραγματοποίηση του προγράμματος όσο και στη διασκέδαση!
Η επόμενη συνάντηση- και τελευταία- στο γήπεδο, έχει ήδη σχεδιαστεί και ο προπονητής Simplice ολοκλήρωσε την εκδήλωση χαρίζοντας μουσική με το  djembe για να χαιρετήσει αφήνοντας μια γλυκιά αίσθηση!
‌Η ΟΛΛΑΝΔΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ
 
Μερικούς μήνες πριν, ταξιδέψαμε στο Παλέρμο για το πρόγραμμα Match, ώστε να συμμετέχουμε στο σεμινάριο που αφορούσε τον Αθλητισμό & την Κοινωνική Ένταξη. Έτσι, με την επιστροφή μας στις πατρίδες μας είχαμε πια στις αποσκευές μας, όλες τις πληροφορίες και τις εμπειρίες που μας προσέφερε το σεμινάριο προκειμένου να υλοποιηθούν οι 3 ημέρες εκπαίδευσης, γύρω από το κέντρο αιτούντων άσυλο με αιτούντες άσυλο, πρόσφυγες και ντόπιους από μη προνομιούχες ομάδες. 
 


Αρχικά, κατά τη διάρκεια της τριήμερης εκπαίδευσης, εξηγήσαμε το στόχο του προγράμματος  MATCH, το εργασιακό μας υπόβαθρο και τα όσα μάθαμε στο Παλέρμο. Δεύτερον, παραχωρήσαμε στην ομάδα κατάρτισης,  όλες τις πληροφορίες σχετικά με το τριήμερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Κατά τη διάρκεια αυτών των 3 ημερών δημιουργήσαμε θέματα για να γνωρίσουμε τις πρακτικές δραστηριότητες και να εφαρμόσουμε τις δεξιότητες που σχετίζονται με τον αθλητισμό και την κοινωνική ένταξη. Πράγματι, μετά από τo τριήμερo εκπαιδευτικό πρόγραμμα, οι συμμετέχοντες έμαθαν:

- Τα οφέλη και τις αξίες του αθλητισμού
- Οργανωτικές και επικοινωνιακές δεξιότητες
- Τη σημασία της συμμετοχής των νέων σε αθλητικές δραστηριότητες
- Πώς δημιουργείται ένα πλαίσιο εργαλείων αθλητικών δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την κοινωνική ένταξη

 

Voice from Catalugna

Αυτή είναι μια σύντομη συνέντευξη με τον Αθλητικό Εμπειρογνώμονα από την Banyoles, Oriol J. σε έναν συμμετέχοντα στο τοπικό μάθημα κατάρτισης Miquel Solis, για να δείξει πώς αναπτύχθηκε το σεμινάριο, ποιες ήταν οι προσδοκίες του και ποια ήταν η εμπειρία του κατά τη διάρκεια και μετά τη δραστηριότητα. Το σεμινάριο κατάρτισης στην Banyoles πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο και το Δεκέμβριο του 2017. Οι συμμετέχοντες από διαφορετικές καταβολές και παραδόσεις παρακολούθησαν τα μαθήματα που είχαν ως κύριο προσανατολισμό την άποψη ότι ο αθλητισμός αποτελεί το βέλτιστο εργαλείο για την κοινωνική ένταξη. Ένας συνδυασμός θεωρητικών και πρακτικών διδαγμάτων πραγματοποιήθηκε, προσκαλώντας τους συμμετέχοντες να δώσουν νέες ιδέες κατά τη διάρκεια των συνεδριών.
ΙΤΑΛΙΑ: ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ
 
Το Δεκέμβριο του 2017, στο Παλέρμο (Ιταλία), πραγματοποιήθηκε το τοπικό εκπαιδευτικό σεμινάριο Coaching sport in Social Inclusion, διάρκειας 5 ημερών, στο οποίο συμμετείχαν 20 νέοι, μετανάστες που προέρχονταν από την Αφρική (Καμερούν, Γκάμπια, Γουινέα, Μάλι, Νιγηρία, Σενεγάλη) , καθώς και ντόπιοι, από μια ευαίσθητη και ιδιαίτερη περιοχή του Παλέρμο.
Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης οι συμμετέχοντες έμαθαν πρώτα, πώς να γνωρίζουν ο ένας τον άλλον με ενεργοποιητές και δραστηριότητες ομαδικότητας. Αφού δημιουργήθηκε ένα ομαδικό πνεύμα, απέκτησαν διάφορες δεξιότητες και γνώσεις σχετικά με τον αθλητισμό και την κοινωνική ένταξη μέσω μη τυπικών δραστηριοτήτων.
Μετά από συζητήσεις περί στερεότυπων, οι συμμετέχοντες ανακάλυψαν το Mediterraneo Antirazzista, μια τοπική ορθή πρακτική, η οποία χρησιμοποιεί αθλητικές δραστηριότητες για την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού.
Την 3η ημέρα οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να μάθουν περισσότερα για τους ενδεχόμενους τραυματισμούς και γενικότερα τον τρόπο εξασφάλισης της ασφάλειας στις αθλητικές δραστηριότητες. Συγκεκριμένα, έμαθαν σχετικά με την αναγκαιότητα της άσκησης και τον τρόπο εφαρμογής της με λίγα υλικά. Θα μπορούσαν να εφαρμόσουν αυτή τη νέα γνώση την επόμενη μέρα, οργανώνοντας ένα τουρνουά ποδοσφαίρου σε μια  γειτονιά της πόλης του Παλέρμο.
Τέλος, οι συμμετέχοντες είχαν ως καθήκον να σχεδιάσουν αθλητικές δραστηριότητες με παιδιά. Έπρεπε να οργανώσουν μια ατζέντα συμπεριλαμβανομένου ενός αθλήματος / παιχνιδιού από τη χώρα τους, με συγκεκριμένο αριθμό παιδιών και 
υλικών. Αυτή η τελική δραστηριότητα ήταν απαραίτητη για την υλοποίηση των ακόλουθων δραστηριοτήτων. Πράγματι, τους επόμενους μήνες, οι συμμετέχοντες θα διεξάγουν αθλητικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες με νέους σε δημόσιο χώρο που θα ανακαινιστεί.
 
ΤΟΠΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΣΤΟ ΣΕΡΑΓΕΒΟ
 
Το Τοπικό Σεμινάριο Κατάρτισης στο Σεράγεβο βασίστηκε στις εμπειρίες και τις γνώσεις που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Εκπαιδευτικού Προγράμματος που πραγματοποιήθηκε στο Παλέρμο. Ο μεγάλος αριθμός ενδιαφερομένων φοιτητών και άλλων σχετικών φορέων διευκόλυνε τους καθηγητές της LTC να παρουσιάσουν το προβλεπόμενο υλικό και να πραγματοποιήσουν την κατάρτιση. Μερικοί από τους συμμετέχοντες μας βοήθησαν να εκφράσουμε τη δημιουργικότητά μας στην παρουσίαση του υλικού και των "παιχνιδιών", επίσης συνέβαλαν στη διδασκαλία άλλων για το πώς θα συμπεριφερόμαστε σε άτομα που είναι κοινωνικά αποκλεισμένα.
Η εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε σε διάστημα πέντε ημερών. Την πρώτη μέρα παρουσιάσαμε την ημερήσια διάταξή μας και συζητήσαμε τους βασικούς στόχους της εκπαίδευσης. Στη συνέχεια, οι λέκτορες εισήγαγαν την έννοια της ενσωμάτωσης: για παράδειγμα, ο Δρ. Dino Mujkić μίλησε για την ενσωμάτωση και τον αποκλεισμό, τις ευκαιρίες και τις σχέσεις εντός της ΕΕ και μεταξύ ΕΕ και Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, ενώ ο Δρ Izet Rađo μίλησε για τον αθλητισμό ως εργαλείο οικοδόμησης σχέσεων και κατανόησης μεταξύ των ανθρώπων με διαφορετικό κοινωνικό υπόβαθρο.
Οι διαλέξεις που ακολούθησαν ήταν επίσης πολύ ωφέλιμες, ειδικά επειδή παρουσιάστηκαν από άτομα που εργάζονται στο σύστημα κοινωνικής ένταξης και με διαφορετικές ομάδες-στόχους. Όλες οι διαλέξεις που παρουσιάστηκαν βασίστηκαν στην προσωπική εμπειρία, η οποία για τους λοιπούς καθηγητές αλλά και τους συμμετέχοντες έφερε και το συναίσθημα της συμπόνιας και της θετικής ενέργειας.
Ανάμεσα σε κάθε σύνοδο, οι πρακτικές δραστηριότητες πραγματοποιήθηκαν με τη μορφή "παιχνιδιών". Επιπλέον, έχουμε παρατηρήσει ότι οι συμμετέχοντες μας απολαμβάνουν τα παιχνίδια. Καθώς τα παιχνίδια έχουν σχεδιαστεί για να προκαλούν την ομαδική εργασία, την εμπιστοσύνη και την κατανόηση, οι συμμετέχοντες έδειξαν να κατανοούν την κοινωνική ένταξη , και την ομαδικότητα μέσω αυτών.
Πιστεύουμε ότι παρουσιάσαμε την έννοια και τη σημασία της ενσωμάτωσης και ότι μπορέσαμε να μεταδώσουμε τις εμπειρίες και τις γνώσεις στους άλλους συμμετέχοντες. Το σημαντικότερο είναι ότι ελπίζουμε να ξυπνήσουμε το εθελοντικό τους πνεύμα και να το κατευθύνουμε στις δυνατότητες κοινωνικής ένταξης μέσω του αθλητισμού.
 

 

Project Coordinator

Project Partners
 
             


Our mailing address is:
info@matchinclusion.eu
Our website: www.matchinclusion.eu

 
The European Commission support for the production of this publication does not constitute an endorsement of the contents which reflects the views only of the authors, and the Commission cannot be held responsi¬ble for any use which may be made of the information contained therein.