Match logo
 

SOCIAL INCLUSION OPPORTUNITIES

matchinclusion.eu

 

 

soccer
 

Des del 2014, al voltant d’1,8 milions de persones han arribat a les costes europees (UN Refugee Agency) quan abandonaven el seu país per fugir de la persecució, dels conflictes armats i de la violència. Alhora, els partits i idees d’extrema dreta tenen cada cop més èxit a Europa. Aquests partits defensen generalment un discurs antimigració que manté els prejudicis envers les persones migrants. Això genera un increment de racisme i xenofòbia que «juga un paper clau en l'exclusió i violació dels drets dels migrants a la Unió Europea» (European Network Against Racism).

En aquest marc, és molt important impulsar el canvi, derrocar les barreres del racisme i de les dificultats socials i promoure una visió intercultural a les nostres societats.

En aquesta línia, l'esport pot ser una bona solució. Des de fa uns anys, s’ha promogut l'esport com a un llenguatge universal que està per sobre de les barreres socials i culturals, que condueix a la pau i al desenvolupament humà (Nacions Unides). La Unió Europea també ha reconegut els impactes positius de l'esport, que es podria veure com a «una inspiradora celebració de la proesa i elegància humana que és inclusiva, generosa i fonamentalment multicultural» (White Paper on Sport, 2007).

A més, l'esport pot suposar un factor positiu per a la inclusió dels grups socialment desfavorits, persones marginades i persones en risc de discriminació. L'esport i la inclusió social són, llavors, una de les prioritats de la UE, que es va reafirmar en el nou Pla de Treball de la Unió Europea per a l'Esport (2017-2020), amb una àrea prioritària que se centra en «l'esport i la societat» i particularment en la «inclusió social, el paper dels entrenadors i l'educació esportiva i a través de l'esport [...]». De fet, segons la UE, l'esport pot ser «especialment valuós en el context de la inclusió social i la integració» i pot «proporcionar l’oportunitat a grups marginats i desfavorits, com ara migrants i persones en risc de discriminació, d’interaccionar i integrar-se amb altres grups socials». Per a aquest propòsit, s’han subratllat les bones pràctiques (el setembre del 2016, la Comissió Europea va publicar un estudi sobre com l'esport promovia la integració dels migrants a Europa) i s’han posat en marxa algunes iniciatives (com ara els premis #BeInclusive EU Sport Awards des del 2017).

L'esport pot ser una eina educativa realment poderosa i un complement d’allò que es fa en l’àmbit institucional en la promoció de diversos valors com ara la tolerància, la solidaritat, la cooperació i una visió intercultural de les nostres societats. Per reunir persones que normalment no interaccionarien i perquè es coneguin, pensin, comparteixin un sentiment de pertinença, l'esport pot ser realment útil. Això permet a aquestes persones, que provenen de segments diferents de la població, superar els discursos d’odi que podrien escoltar al seu voltant i combatre qualsevol forma de prejudici, racisme o xenofòbia. Això és, de fet, essencial a les nostres societats per fomentar l’intercanvi i el diàleg entre les persones, perquè aquest és el camí per prevenir el creixement de pràctiques potencialment discriminatòries i facilitar la inclusió de persones marginades com ara els migrants. Per a aquest propòsit és especialment important involucrar joves procedents d’entorns diferents, per obrir-los a idees interculturals per tal que es converteixin en ambaixadors del missatge de la tolerància.

Aquest és el motiu pel qual s’ha de maximitzar el potencial de l'esport com a eina d’entrenament i inclusió social per abordar els obstacles i reptes de la vida a què s’enfronten aquestes persones a través de programes i intervencions o diàlegs interculturals. Això implica també donar suport a entrenadors en el desenvolupament de competències professionals per gestionar la diversitat i les tensions i per portar a terme processos d’inclusió de la població desfavorida i marginada. També és important promoure el voluntariat en l'esport i animar la gent marginada a involucrar-se en els clubs esportius i en activitats esportives.

Aquest ha estat l’objectiu de MATCH, un projecte de dos anys per a la inclusió social fet en col·laboració i cofinançat pel programa Erasmus + que pretén millorar la inclusió social i la igualtat d’oportunitats de refugiats i joves locals desfavorits a través de la promoció i l'augment de la participació en activitats esportives.

Del 6 al 21 de juny, deu joves de Bulgària, Països Baixos, Grècia, Bòsnia i Hercegovina i Espanya van venir a Palerm per a l’activitat d’observació professional (Job-Shadowing). Aquests joves van participar en diverses activitats esportives destinades a la inclusió social i el respecte mutu juntament amb locals, migrants, refugiats i demandants d'asil. Van participar especialment en la renovació urbana del «Campo di Bocce» al districte d’Albergheria per a la seva inauguració, que va reunir més de cinquanta persones i pel «Campo di Bocce cup», una de les fases del torneig Mediterraneo Antirazzista, un festival cultural i esportiu històric a Palerm. Van participar activament en la final d'aquest torneig, van ajudar amb l’organització i la logística i en les diverses activitats esportives (futbol, voleibol, criquet i rugbi), en què participaven més de 100 equips. També es van involucrar en l’execució del concert inaugural i de cloenda, que va reunir més de 500 persones. Finalment, van contribuir al concurs de vídeo de MATCH, en què van haver de crear petits vídeos promocionant l’esport, la inclusió social i el respecte mutu.


 

Video Mediterraneo Antirazzista

Feu clic a la imatge per veure el vídeo

 

Match at Mediterraneo Antirazzista

 
 
 
MATCH job shadowing

REACCIONS DELS JOB SHADOWERS

 

«No esperava veure com es feien i s’organitzaven coses grans de forma adequada». Adams K. I., de Burundi i Grècia

«En el futur m'agradaria mesclar la sociologia i l'esport d’una manera similar a com es fa aquí. M'agradaria donar oportunitats i arribar a la gent que no té les mateixes». Adrià V., d’Espanya

«Moments meravellosos». Ebanda Isaac Dominique E., de Camerun

«Va haver-hi de col·laborar molta gent de grups socials diferents i el resultat va ser satisfactori. Em sento molt orgullosa d’haver format part del Mediterraneo Antirazzista, perquè fan una feina increïble per a nens de barris problemàtics». Dertila D., de Grècia

«Vam fer una gran feina». Dino D., de Bòsnia i Hercegovina

«Vull tornar a viure aquests 15 dies amb aquesta gent fantàstica». Azuz Omar N., de Bòsnia i Hercegovina

«Em va agradar formar part de la renovació de l'espai públic, perquè és fem una tasca important per a la comunitat. I ho vam fer per als més petits, perquè la gent gaudeixi del lloc. El treball en equip d'aquells dies va ser perfecte per a la comunicació, per a l'atmosfera, per a tot. Si tothom fes el mateix, el món serà millor. M'agradaria tornar a fer aquestes coses i tornar a viure aquesta experiència en el futur». Maikel P., d’Espanya

 

 

 

Match Job Shadower

 

 

Visita la nostra pàgina de Facebook

 
erasmus plus

The European Commission support for the production of this publication does not constitute an endorsement of the contents which reflects the views only of the authors, and the Commission cannot be held responsi­ble for any use which may be made of the information contained therein.

 

Web version | Unsubscribe